2018 m. vasario 3 d., šeštadienis

Ginkluotės naujienos (SHOT SHOW 2018)

Naujus metus reik pradėti prideramai - peržvelgiant ginkluotės naujienas, ir pamąstant, kas pasitvirtino iš pernykščių spėjimų ir ką galima prognozuoti šiems metams. Įdomus dalykas su prognozavimu, kad didelė dalis ginkluotės naujovių, pristatomų metų pradžioje, pasirodo vis vėliau ir vėliau metų bėgyje, taip prognozės keliasi vis vėliau.

Taigi kas naujo pasirodė šių metų SHOT Show 2018 šaudybos karnavale.


Prieš tai prisiminkime, apie ką rašiau prieš metus, kokios buvo naujienos ir trumpai kaip joms sekasi rinkoje.

Pernykštys straipsnis - https://amatvictoria.blogspot.lt/2017/02/ginkluotes-naujienos-shot-show-2017.html 

Taigi visų pirma Hudson H9 - apie metų vidurį jie pasiekė prekybą, panašu, kad prekyba einasi neblogai, nes naujiems užsisakiusiems dar reikia gerokai palaukti - kol kas ginklus gavo tik tie, kurie pagal išankstinius užsakymus juos įsigijo dar Kikstarter kampanijos metu. Pistoletas tampa toks lyg ir Iphone tarp šaulių - gerai pagamintas, įdomus, bet labai nišinis ir faktiškai skirtas tik sportui. Tai gamintojai tik patvirtino, nurodę, kad jau greit pagamins pakankamai, kad būtų legalūs IPSC Production divizijoje. 
Šių metų Shot Show Hudson pristatė modelį su aliuminio rėmu, kuris greičiausiai ateityje taps pagrindiniu gaminamu, nes ir svoris ir apdirbimo greitis yra geresnis nei plieninių rėmų. Vienu žodžiu H9 kol kas nėra didžiulė komercinė sėkmė, bet projektas juda maždaug pagal planą.

Toliau maxim 9 pistoletas su integruotu duslintuvu

Dar tik vienas kitas pašaudymas su juo pasirodė internete, ir tai daugumoje atveju iš dylerių - pristatymas rinkai kažkiek vėlavo, o ir įsigijus jį lieka dar 6-12 mėnesių laukimo periodas, kol pirkėjo duomenis apdoroja, kadangi duslintuvai yra kontroliuojami JAV valdžios. Dar vis nelabai aiškus likimas, bet panašu, kad tas vėlavimas visus pribaigs ir praėjus pradiniam susižavėjimui iš viso projekto gali nieko gero nebūti.Spėju, kad gali pasirodyti trumpavamzdė vien pistoleto versija be duslintuvo, skirta montuot nuimamam duslintuvui, kuris nebūtų vienas elementas su ginklu.

Remington RP9 numirė taip ir negimęs - dar gaminamas bet niekam neįdomus. Šiemet pristatyta ,45 ACP versija, bet turbūt irgi niekam nebus įdomi.

Dabar kas įdomaus šiemet pristatyta SHOT Show 2018.
Keisčiausias dalykas, kuris pasirodė šiemet yra Franklin Armory Reformation "ginklas". "Ginklas" nes jis klasifikuojamas kaip "Firearm". Ne "Rifle" ir ne "Shotgun".

(nuotrauka iš http://www.thefirearmblog.com/blog/2018/01/11/reformation-franklin-armory-hacks-nfa-no-sbr-11-5-ar/)

Idėja tame, kad Franklin Armory kūribingai paskaitė JAV ginklų įstatymus, kurie riboja trumpavamzdžius ginklus - lygiavamzdžiam ir graižtviniam šautuvam yra minimalūs ilgio reikalavimai, trumpesni už juos ginklai reikalauja papildomo 200 USD mokesčio, laukimo periodo ir turi kitų apribojimų. Jų sprendimas - 7,62 mm.  kalibro ginklas, kuriame graižtvos yra tiesios, bet jos yra - taigi tai nei lygiavamzdis, bet ir ne pilnai graižtvinis šautuvas. Su yprastu 7,62 mm. .300 Blackout šoviniu jo taiklumas minimalus, bet yra sukurta speciali kulka, atrodanti kaip antro pasaulinio karo bomba

(nuotrauka iš http://gunmartblog.com/2018/01/24/the-best-thing-about-the-franklin-armory-reformation-is-the-ammo/)
Su ja jau taiklumas 100 metrų atstume siekia 1 MOA ir yra prilyginamas geram AR-15 su ilgesniu vamzdžiu. Projekto sėkmė kaba ant amunicijos kainos ir prieinamumo, jeigu ją gamins didelės korporacijos ir kaina bus ne daugiau kaip 1,5 karto brangesnė už standartinius 5,56 mm. NATO, visas reikalas gali būti gana sėkmingas. Aišku jeigu kontroliuojanti ATF nesugalvos kaip nors naujai peraiškinti įstatymų.

Kitas įdomus naujas ginklas - IWI Tavor TS12 lygiavamzdis šautuvas
(Tom McHale nuotrauka iš https://www.range365.com/shot-show-2018-range-day#page-3)

Ne pirmą kartą matoma koncepcija, kur priekyje montuojama dėtuvė su trimis ar daugiau atskirų vamzdžių. Dėtuvės talpa 15 šūvių. Kas 5 šūvius dėtuvė prasukama ir šaudoma toliau. Koncepciją paskutiniu metu stūmė į priekį Standard manufacturing su savo SRM12-16. Vėlgi ginklas kuris neturi aiškios nišos - medžioklei tinka tik labai ribotai nes neleidžia taisyklės daugumoje valstijų. Namų apsaugai pernelyg griozdiškas ir brangus (1,4 tūkst USD), policijai ir kariuomenei irgi nelabai reikalingas nes ten dabar valdo karabinai. Lieka tik šauliai sportininkai, bet ar jiems tiks dar priklauso nuo galimybės gauti dėtuvių, jautrumo amunicija iri kitų dalykų. Visgi įdomiai atrodo bendroje masėje šautuvų.

Aišku pristatyta daugiau ginklų, bet nieko tokio, kas nebūtų dar vienas pistoletas ar AR-15. Aišku labai jau supaprastinu, bet po smulkmenas nesirauskime. Galime pažvelgti kokios naujos tendencijos laukia.

  1. Įprasti atviri taikikliai po truputį išstumiami elektronikos. JAV jūrų pėstininkai, kurie iki šiol visada pabrėždavo, kaip jie gerai šaudo atvirais taikikliais šiemet pradėjo kvalifikacinius šaudymus atlikinėti su ACOG taikikliais. Civilinėje rinkoje "reddotai" ant pistoletų tampa ne tik varžybų bet ir savigynai skirtų ginklų dalis. Daug gamintojų gamina ar modifikuoja spynas Glock ir kitiems populiariems pistoletams. Šautuvas vien su atvirais taikikliais (be elektroninio ar optinio taikiklio) tampa retu vaizdu, kadangi elektroniniai taikikliai tampa vis labiau patikimi ir, kas svarbiausia, pigesni.
  2. Vėl grįžta kalibrų konversijos mada, bet šiuo metu ji daugiausia matosi AR-10 ir AR-15 platformoje. AR-10 dabar daugiausia konversijų nuo 7,62 NATO į 6,5 mm. Creedmoor. AR-15 konversijų daugiau - 5,56 NATO keičiamas į 300 Balckout (kai naudojami duslintuvai), .25-45 Sharps (medžiokleis) ir 224 "Valkirie" (ilgesniam efektyviam atstumui). Kalibrų konversijos grįžo į madą dėl to, kad atsirado specialiai tam skirti kalibrai, kur šoviniai sukonstruoti taip, kad bendras ilgis ir tūteles skersmuo nesikeičia, todėl galima naudoti tas pačias dėtuves ir spynas, visa kalibro konversija tėra kitas vamzdis. 
  3. Vyksta "Trump Slump" - ginklų rinka sulėtėjo, kadangi Donaldas nieko neplanuoja uždraust. Kai nieks nebebijo, nieks ir nebeperka, taigi įmonės negali tiesiog štampuot standartinių AR-15 už brangiai ir iš to gyventi.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą